تابآوری بالای بازار ارز در پیچوتاب شوکهای سیاسی
به گزارش خبرنگار اقتصاد معاصر؛ بازار ارز تهران روز جاری را در شرایطی آغاز میکند که روزهای گذشته قیمتها در بازار غیررسمی روندی به نسبت نزولی به خود گرفتند. در این رابطه در بازار غیررسمی دلار با نرخ کمتر از ۶۰ هزار تومان معامله شد و تا این لحظه دلار در بازار آزاد حدود ۵۹۵۰۰ تومان نرخ میخورد. در ۱۲روز اخیر، بازار ارز و سکه نوساناتی را تجربه کرد که بخش عمدهای از آن به دنبال ترور اسماعیل هنیه در تهران وبه دنبال آن افزایش تنش در منطقه رخ داد.
این حادثه موجب شد قیمتها طی سه روز بعد از آن به سطوح جدیدی برسند اما این افزایش قیمت پایدار نبود و بازار به تدریج با کاهش قیمتها روبرو شد. با بررسی روند قیمتی بازار، دیده میشود که پس از یک هفته از ۱۰ مرداد (زمان ترور)، قیمتها به سطوح قبلی خود بازگشتند.
با نگاه به روند قیمتی اغلب بازارها در اقتصاد کشور از جمله بازار ارز در مواجه با شوکهای سیاسی و مولفههای برونزا از جمله رخداد اخیر میتوان شاهد تاثیرپذیری پایینتر قیمتی بازارها از مسائل غیر اقتصادی به نسبت سابق بود. در این رابطه شاید بتوان افزایش قابل توجه تنشها در سطح منطقه و بینالملل در سالهای اخیر را علت این مسئله دانست. مسائلی که شیوع جهانی کووید ۱۹، نزاع روسیه و اوکراین و تحریم روسیه از طرف غرب از حدود ۳۰ ماه گذشته، جنگ اسرائیل با فلسطین پس از واقعه ۷ اکتبر در ماههای اخیر و اقدام بیسابقه و متقابل ایران در برابر اسرائیل در عملیات نظامی وعده صادق بخشی از آن است.
تابآوری بالاتر بازار ارز و سایر بازارها که خود نیز به خودی خود از یکدیگر تاثیر میپذیرند و رابطه همبستگی میان آنها دیده میشود نوید دهندهی ثبات بیشتر بازارها در اقتصاد ایران است. مسئلهای که شاید بتوان آن را مهمترین دغدغه فعالان اقتصادی و به تبع آن تمام اقشار جامعه دانست که مواردی از جمله کاهش نوسانات قیمت، اعتماد سرمایهگذاران، کاهش ریسکهای مالی، توسعه سرمایهگذاریهای بلندمدت و نتیجتا توسعه بازار نیرویکار را در پی دارد.